torsdag 11. desember 2008

De uskrevne bloggreglene.

Når jeg begynte å blogge for snart 2 år siden, hadde jeg lest rundt på noen få blogger sporadisk en periode. Disse var "kjentfolk" fra andre nettsteder og venner ellers.
Lothiane var den som pushet meg til å lage min egen blogg og jeg angrer ikke ett sekund.
Vi satt pr telefon og hun geleidet meg gjennom alle stadiene i opprettingen både av blogg og statcounter. Disse tingene var helt gresk for meg og jeg var glad for all hjelp jeg fikk.
Som fersk blogger ble jeg griseglad for hver kommentar jeg fikk på det jeg skrev, selv om det bare var fra kjentfolk. Noen leste det jeg skrev og jeg ble glad langt ned i tåneglene.
Jeg var litt redd for å kommentere hos ukjente bloggere, for hva skulle jeg si?
Jeg leste fine innlegg, jeg leste provoserende innlegg og jeg leste artige innlegg, men det eneste jeg fikk meg til å skrive var; "Fint innlegg", "Jeg er helt enig" osv.
Ingenting som egentlig krevde noen interaksjon tilbake.
Fremdeles er jeg nok litt der. Når jeg entrer bloggene, har det meste blitt sagt fra før eller jeg vegrer meg. Jeg er ikke den som sparker høyest eller deler ut sleivspark i øst og vest. På mange måter er jeg fortsatt en fersk blogger som driver og føler meg fram. Jeg har egentlig ingen"fast" form på min egen blogg enda heller, selv om jeg har båssatt meg selv som en feelgood blogger.
Èn ting vet jeg derimot, jeg skriver ikke for å få flest lesere eller flest treff. Jeg blir veldig glad for kommentarer og jeg prøver å svare hver enkelt. Jeg har tid til det, jeg liker det og jeg synes det skal være slik. Men jeg forventer ikke å bli svart når jeg selv kommenterer inne hos andre.
Metabloggen tar for seg dette på en fin-fin måte.
Det siste døgnet har jeg lest noe på nett som provoserte meg veldig og er bakgrunnen for at jeg satte meg ned for å blogge dette innlegget. Folkeskikk synes jeg gjelder i like stor grad her inne i cyber'n, som der ute i virkeligheten. Hets og uthenging av enkeltpersoner til tross for ulike meninger har jeg liten eller ingen sans for. Misforståelser kan fort skje ved skrevne ord. Tonefall og mimikk er borte og man må bare tolke som best man kan. Jeg kan legge godviljen til eller jeg kan ta det meste opp i verste mening. Det er mitt valg.
Nå skal jeg være den første til å innrømme at jeg ytterst sjelden deltar i store diskusjoner på nett. Jeg fikk metta mi av det på Nettby for noen år siden og har siden skydd det som pesten.
Dessuten skal jeg være så ærlig å si at jeg synes flere av mine bloggolegaer virker dritskumle!
Jeg er litt misunnelig på dem også, som virkelig slår i bordet og inviterer til debatt. Av og til føler jeg meg som en liten unge som slår, for så å løpe så langt jeg kan.
Akkurat nå gjør jeg faktisk ikke det. Jeg har sittet og sett gjennom fingrene på dette i lengre, og kommet fram til den konklusjonen at enkelte mennesker ikke engang egner seg på nett.
Dette handler vel kanskje om selvinnsikt og evne til å ikke ta alt på nett dørgende personlig, som dessverre noen ofte gjør.
Jeg satt lenge og håpet på at dette var ett Esquil-prosjekt, men jeg tror dessverre at teorien min på det gikk i tusen knas i dag.

Jeg aner lite og ingenting om deg som sitter og leser dette, du vet det du leser og evt har lest om meg. Jeg vet ikke om du kommer til å føle deg truffet, eller om du deler min oppfatning.
Det vi kan fastslå er at de aller fleste av oss, skjønner de uskrevne bloggreglene.
Vi deltar i andres kommentarfelt av fri vilje, vi lenker til andres blogger av fri vilje uten å kreve at motparten skal finne deg like leseverdig, og vi går som oftest videre med ett skuldertrekk når vi kommer over noe vi absolutt ikke liker å lese. Vi trenger ikke å dynge ned andres kommentarfelt eller egen blogg om hvor stygg bloggen til vedkommende er, eller hvor superjævla teit det vedkommende skriver er. De fleste skriker ikke i bloggen sin om hvor urettferdig det er at noen har mange lesere, mens andre har nesten ingen. Misunnelse er negativ følelse som gir utslag i skumle tendenser og usaklighet når det får ta overhånd.
Det har vi sett eksempler på før.

38 kommentarer:

tornerose78 sa...

Takk for dette innlegget. Har selv tenkt på mye av dt samme i det siste. Jeg kan ikke være annet enn enig med deg i at ikke alle egner seg til blogging. I det virkelig er det alltid noen som lager trøbbel også. Jeg skulle ønske genrelt på nett at folk skulle være flinkere til å se gjennom fingrene på ting før de sprekker og legger ut edder og gale. Jeg synes ikke bloggen skal være et slikt sted. Blir man sint for noe, kan det beste være å trekke seg tilbake og få ut sinne på andre vis. Noen ganger er jeg redd for å kommentere hos noen jeg vet har temperament, jeg vet liksom ikke når den personen klikker. Jeg kjnner jeg får vondt i magen når bloggere kritiserer hverandre nedenom og hjem. Noen ser ut til å være mer opptatt av å skape konflikter enn å være ydmyk og fredelig.

Det innlegget til minnea er veldig fint. Mange uskrevne regler som ikke alle nykommere kjenner til, men som man sakte men sikkert lærer seg. Jeg føler meg også fremdeles som en nykomler etter å ha blogget snart ett år. Tror det tar tid å føle at man virkelig er en blogger og eier den liksom. Men jeg tror ganske sikkert at det er plass til alle slags bloggere. De stor og drevne, de små og "småredde".

Takk for at du satt ord på noe jeg tenkte selv:)

Confiteor sa...

Godt skrevet.. rart hvordan noen ting bare eskalerer egentlig. Man burde kanskje være flinkere til å velge sine kamper med umhu. Og ha generell folkeskikk. Men jeg må si, at jeg merker veldig godt sånn i hverdagen at det jeg forbinder med folkeskikk er det ikke så mye igjen av, eller er det kanskje bare meg?

Sokken sa...

Tornerose;
Bare hyggelig. :)
Jeg satt her og skummet over av irritasjon, så jeg måtte bare. Makan, sier jeg bare! Grmpf...
Nå skal jeg ikke si at vi reagerer likt på sånn "ufred", men jeg vet jeg ikke har så veldig høy terskel på det. Og jeg orker ikke negative-krangle-henge-ut-blogger. Det har jeg ikke noe behov for å ta del i, eller å gå dypt inn i. Eller..På en måte er det jo nettopp det jeg gjør nå, ellers hadde jeg ikke skrevet dette innlegget, men den dagen jeg henger ut noen i bloggen min for å komme med en kommentar jeg ikke satte pris på, da håper jeg virkelig noen kommer og tar tak i meg og spør; "Hva er det du driver med?" Selvfølgelig kan det være at noen er bevisstløse i gjerningsøyeblikket, men ikke gang på gang. Dårlige skjulte trusler mellom linjene, har jeg ikke sans for. Bloggingen for meg er noe ålreit å drive med, jeg koser meg med min egen og andres, og jeg fatter ikke at enkelte skjønner at de kommer litt lenger med ydmykhet og vennlighet.
Og selvfølgelig er det plass til oss alle sammen her i bloggeland. For de fleste av oss ER faktisk hyggelige mennesker.
Så vi fortsette og famle oss fram, Tornerose. :o)

Confit;
Takk. :o)
Noen tar helt av, både her inne og der ute. Snodige greier å være vitne til, rett og slett..
Jeg skrev før i dag i en kommentar inne hos En annens liv, at jeg har lyst til å sende mange på obligatorisk kurs i folkeskikk etter fylte 25. For det blir dessverre mindre og mindre av det. Og de unge er ikke de verste. Trist. Så nei, det er ikke bare deg. :o)

Esquil sa...

jeg driver ikke 'hets og uthegning av enkeltpersoner'. Jeg går ikke lenger i kritikken av bloggere enn bloggerne selv har gått når de kritiserer. jeg blogger i det godes tjeneste og vil mennesker vel.

jeg sa også alltid fra etter de bloggprosjektene at jeg skrev bloggen. jeg er aldri blitt tvunget til å si fra, men jeg kan si fra fordi jeg regner med, og erfarer, at selvstedig tenkende mennesker ser at bloggprosjektene mine har vært i god mening.

Sokken sa...

Hei Esquil!

Og det er det jeg vet, derfor gikk jeg bort fra den teorien min, som jeg fikk veldig bekreftet i løpet av de siste dagene. :)
Så jeg håper du ikke tok dette som noen kritikk av dine prosjekter, for de har jeg hatt stor sans for.
Det var bare det at dette var så helrart, at jeg begynte å tenke at dette MÅ da være noen som sitter og driver ap med oss? (Og at du var mitt førstevalg, er ett kompliment) Men dessverre så finnes det tydeligvis mye rart som faktisk er ekte, her inne også.

Confiteor sa...

Mmmm, like ille over hele fjøla.. Noe som gjør at de med folkeskikk blir for snille i situasjoner hvor det hele tar av, og de kan fortsette å ture frem.

~SerendipityCat~ sa...

Får lyst til å spørre: Hva var det som provoserte deg?
(Har vært bortreist, mulig jeg har gått glipp av noe spennende i "Bloggosfæren"?)

Ellers vil jeg bare si at jeg er helt enig med deg. Har ikke noe lurt å tilføye egentlig. ;-)

Man bør passe på både hvem man tror på og hvem man skriver som når man ferdes der ute... Det er i alle fall sikkert.

Og så må du ikke være redd for medbloggere altså, det er bare bortkastet :-)

Sokken sa...

Confi;
Det lønner seg så definitivt å sette ned foten av og til. For dumsnille vil vi ikke være!

Serendipity;
Mail er sendt. ;)
Og jeg skal prøve å bli tøffere i bloggeverden. *ler* Som du sier, det er jo egentlig ikke noe å være redd for.
Det får bli det eneste nyttårsforsettet. :o)

tordenlill sa...

Jeg er så enig i det du skriver. Visse ting sjokkerer meg innimellom også.
Noen rekker å bli uvenner med opp til flere på kort tid, mens andre kan gå ett helt bloggliv uten å komme i konflikt.

Sokken sa...

Tordenlill;
Det er det jeg synes er så rart også. Det kan nesten virke som om noen er på nett bare for å lage faenskap, eller få ut all innestengt dritt, for på nett gjør det ingenting. De kunne ikke tatt mer feil, fordi det faktisk sitter ett mennesker bak etthvert tastatur.

Neglecta sa...

Aye, Sokken! *hever glasset* Takk for godt og nødvendig innlegg.

Hege Renate sa...

Hei..jeg er vel som deg jeg og sier bare kjempe fint innlegg. Jeg er forsiktig når jeg legger igjen kommentarer og er ofte redd for å få en "hetser". Nå er bloggen min ment mot en spesiell gruppe og jeg har derfor ikke så mange lesere - noe jeg heller ikke prøver på. Men selv der kommer det kommentarer som ikke "egner" seg.

Helene Harepus sa...

Er så enig i det du skriver her,jeg pleier som regel og holde meg på avstand når det kommer til kommentarer og observerer bloggen litt før jeg skriver noe hvis det er noe jeg syns er provoserende. Er så utrolig mye rart der ute,du vet jo aldri hvordan en person tar det. Og de som blogger bare for å provosere og snakker negativt om andre holder jeg meg langt unna. Har observert en krangel mellom to stk gjennom en blogg her nå og det hele har utartet seg til en politisak. Hun ene dama er visst psykisk syk så vidt jeg har fått med meg. Nei jeg skjønner ikke hvorfor folk ikke bare kan ha folkeskikk. Som du sier,de reglene og normene som gjelder i det virkelige liv gjelder også på nett!

Astrid sa...

Hjelp, her har jeg vært pc-løs et par dager, og så går jeg tydeligvis glipp av noe stort og viktig? Har du lyst til å dele hva det var som provoserte deg? Ellers føler jeg meg akkurat som deg - fersk i gamet, trår varsomt rundt "folka som kan dette" ...men synes det er ganske teit at det er sånn, egentlig.

Endelig er jeg på nett og back in business igjen, nå skal jeg lese :)

Om du vil sende på mail:
astridvalen @ mail2her . com

Tor Amundsen sa...

Helt enig med du. Jeg har gått på skrivekurs med ei forfatterinne som instruktør, og hennes budskap var: Finn din egen stemme.
Det samme mener jeg gjelder her. Skriv for deg sjøl, og er det noen som vil lese og dele så er det en bonus, mener nå jeg :-)

Sokken sa...

Neglecta;
Bare hyggelig. :)

Sokken sa...

Hege Renate;
Det er takk og lov ikke så mange av disse hetserne. Man ser som regel lusa på gangen og ser at her og her er det greit å være litt mer tilbakeholden. "Høflig, men avmålt" som de kaller det.
Noen er bare kranglete og på da er det er det bare virkemidler som egentlig hjelper på nett; Slette kommentaren eller overse.
Her inne er det ihvertfall ikke skummelt å legge igjen en kommentar. :)

Sokken sa...

Helene Harepus;
Da er det nok den samme krangelen vi snakker om. Innlegget mitt handler om det samme som Saccarina skriver om. Og om ett eller flere mennesker er psykisk syk, så er det ingen unnskyldning for å hetse andre i åpne innlegg på en blogg. Og når evnen til å se at dette var dumt ikke er tilstede, og ikke ber om unnskyldning eller fjerner de innleggene det er snakk om, så er selvinnsikten totalt fraværende. Det er da det er skummelt og best å holde seg unna vedkommende.
Så jeg slår definitivt ett slag for folkeskikken!

Sokken sa...

Astrid;
Pcløs..Usj a meg. Mail er sendt. :)

Sokken sa...

Tor;
Denne instruktøren din var nok veldig smart, for det høres veldig lurt ut. "Finn din egen stemme".
Jeg spriker litt på både innhold og stemmer, men allikevel; Det er mitt.
Dætta ær mi tue! ;o)

Takk for kommentarer alle sammen. :o)

tornerose78 sa...

Herlighet, har det blitt politisak?? Av den siste sekvensen eller tidl utbrudd??

Sokken sa...

Aner ikke, men det kan se slik ut.
Hvis så, var det ikke vanskelig å se hvem som har loven på sin side ihvertfall.

tornerose78 sa...

Da har brukern blitt utvist og suspendert. Om du forsøker å gå inn på adressen så kommmen man ikke inn. Flere bloggere skriver om saken idag også. Faktisk litt glad det finnes regler for hva man kan og ikke. At noen tok tak. Litt trygt å vite at det går en grense en plass også i bloggeverden. Når det er sagt er det også litt vemodig da bloggern i mange av innleggene har opptredd helt normalt. Men men..

Sokken sa...

Jeg så det i går, og det er jeg glad for. Jeg òg er glad for at det finnes en viss norm for hva som er legalt og ikke.
Så får vi håpe det blir lenge til neste gang noen tråkker så til de grader over strekene. For det er ikke hyggelig å være vitne til.
Jeg må bare ærlig innrømme at jeg syntes denne bloggeren virket en tanke "rar" fra børjan.

sisselkathrine sa...

Tørr jeg spørre om denne saken gjelder den ang epost og ip utlegg?

Det var en blogg jeg leste, og som jeg vet er stengt nå.. Men har ikke hørt noe om politisak og psykisk syk.. Ikke meningen å snike så voldsomt, bare lurer litt på om det er samme sak?

Sokken sa...

Ja, jeg skrev dette innlegget på bakgrunn av hva jeg så vedkommende gjorde. (Altså la ut email- og ip adr) Ettersom det er en ekstremt dårlig folke- og bloggskikk.
Jeg vet ikke noe mer enn hva som har blitt sagt her i kommentarfeltet, og lest rundt på andre blogger om dette med politisak.

sisselkathrine sa...

Ok. Takk for svar :)

Sokken sa...

Bare hyggelig. :)

bell4trix sa...

Helt helt enig med deg! Aner litt hva det er snakk om men pga dårlig form er jeg ikke mye på nett om dagen! Jeg tar gjerne også en mail, om du kan spandere...(Ja jeg er treg, og saken er ute av verden. Men må innrømme at jeg er litt nyskjerrig)

Takk for flott innlegg! Flink du! adventsKleM :o)

Sokken sa...

Har du en mail adr da, kjære Bell?
Jeg finner ingen mail adr inne hos deg?

Takk, Stjerna mi. :o)
Klem.

bell4trix sa...

Hmm...Vet ikke helt hvordan man gjør det! :P Men sendte en mail til din mail! Håper du har en fin dag! KleM

Irini sa...

Jeg aner ikke hvem og hva det siktes til her, men vil bare si at dette ryster meg voldsomt.
Har et innlegg på bloggen min som omhandler noe av det samme - "OM å røpe en bloggers personalia"

Det er hårreisende!

Sokken sa...

Det er ikke gøy overhodet når man kommer over slike bloggposter.
En skulle ikke tro det var så vanskelig å te seg ordentlig til tross for uenigheter.
Tikkende ustabile nettbomber holder vi oss unna.

Jeg leste innlegget ditt for en stund siden, og det er rett og slett hårreisende. Takk og lov er flest av de hyggelige menneskene her inne, til tross for meningsytringer. :o)

Irini sa...

Ja det har virkelig gått altfor langt når man tyr til denslags for å ytre seg.

Man kommer langt med saklighet, folkeskikk og respekt :-)

Sokken sa...

Ikke sant? :)
Men jeg kan ikke annet enn å forundres over enkeltes måte å mene at de nettopp har både saklighet, folkeskikk og respekt når "alle" andre ser at det ikke er det.
Det gjentar seg dann og vann på nett i ulike fora, synes jeg.
Har noen virkelig så lite selvinnsikt? For det må være der det ligger?

Irini sa...

Det er nok mangel på selvinnsikt, ja.

Alle har vi folk rundt oss som vet mer om oss enn det vi velger å dele på egen blogg eller fora.
Skal man da gå å engste seg for at man havner i en diskusjon med noen og plutselig får avslørt de mest personlige opplysninger og intime betroelser?

Jeg blir virkelig skremt av sånt.

"Nei nå har du gått for langt så nå legger jeg ut navn og arbeidssted på deg!"
Herlighet, hva venter de å oppnå med det?

Det må være alvorlig forstyrrede mennesker som morer seg med denslags.

Sokken sa...

Hvis så skulle skje da, så ser vi ihvertfall at det nytter å si fra ett sted. Det er veldig betryggende.
For det slår jo veldig tilbake mot de som legger ut slikt. De mister respekt fra andre bloggere og troverdighet. Det sier mye mer om det mennesket som legger ut slikt, enn den som har betrodd seg.
Men hva de forventer å oppnå?
De tror vel at de har "rett" da, og innser ikke at det er de som driter seg ut.
En viss form for dumskap er det ihvertfall.

Irini sa...

ja det er flott :-)

Nei jeg vil tro denne type oppførsel skaper mer frykt enn beundring.