torsdag 8. januar 2009

Shake it, baby. Shake it!

Musikk er essensielt her i huset og det har det alltid vært.
Ikke i den forstand at vi spiller instrumenter eller noe slikt, men stereo'n er et stk meget viktig inventar. Rettere sagt pc'n, for det er jo egentlig der all musikken ligger nå. Datter'n nærmer seg 16 år og jeg har indoktrinert henne til å like Enya, Pat Benatar, Tracy Chapman, Bruce Springsteen, Melissa Etheridge, Phil Collins og Def Leppard bare for å nevne noen.
Jenta er allsidig og det er det moderlige opphav selvfølgelig veldig glad for. Musikk kunnskap og glede er viktig, og jeg velger mine "kamper" med omhu. Jeg prøvde å få henne til å like, eller ihvertfall til å lytte til musikk fra mine fjortisdager, slike som Nik Kershaw, Limahl, Taylor Dayne og Modern Talking, men ett sted går tydeligvis grensa. Når jeg får akutte mimretilstander og skal pløye gjennom all den "gode" musikken, klasker hun seg selv i panna og utbryter setninger som sier noe om hvor durabelig helteit den musikken er.
-Ok, jeg deler synet hennes på enkelte, men det er gøy allikevel.
Nå har det seg jo slik at jeg blir like mye påvirket av hennes musikk, som hun av min. Jeg har lært at Chris Brown's "Superhuman" er dritbra, jeg nynner på Britney's "Womanizer" og rådigger flere låter The Pussycat Dolls.
Før Datter'n skjønte absolutt alt av engelsk, så oversatte jeg ofte låtene for henne, fordi jeg alltid har vært en slik tekst-freak og har videreført denne reglen om at det er viktig (eller ihvertfall mer gøy) når man vet hva de synger om. Datter'n hadde fått dilla på 50 Cent's "Candyshop" og jeg oversatte. Datter'n gjorde svære øyne og det var "æsj og iiiooouu" i lange baner, og låta ble lagt på is for en god stund. Det tok forsåvidt ikke så lang tid før hun kunne Eminem's tekster på rams og oversatte de for meg og det var jeg som satt med hevede øyenbryn. Og hun digget "Candyshop" igjen, denne gangen uten sjokkerte ansiktsutrykk.
Sånn har vi fortsatt. Vi har egen kjøremusikk som Scissor Sisters, Karpe Diem, Bon Jovi, Tom Cochrane, Bob Sinclair og Kurt Nilsen som vi digger vilt, høyt og hemningsløst.
Etter at min kjære McD fikk Guitar Hero i bursdagsgave og de satt her i jula og spilte til de var slitne i hender og skuldre og ansiktene ble varme, har hun oppdaget ZZ Top.
Jeg for min del har for tiden fått dilla på "Halo" med Beyoncè.
Morshjertet svulmer over av stolthet de gangene jeg hører Tom Petty og Alanis Morisette fra jenterommet og jeg ser hun liker at jeg faktisk kan låtene til Usher og Rihanna.
Dere skal bare se meg, når jeg svinger støvfilla til Britney Spears og gauler "I'm Miss American dream since I was 17....You want a piece of me?" Jeg tror det er litt av et syn, men jeg skammer meg ikke et sekund over å si at Britney har flere låter jeg digger.
Vi danser swing til The Tractors, rocker til Pink og shaker til Missy Elliot og tar av til Def Leppard. Stuegulvet er kjekt å ha og det er gøy å ha en felles interesse som både mor og datter verdsetter.
Neste skritt blir å få henne til å skjønne hvor fabelaktig Leonard Cohen er!
Jeg er allerede på glid.

10 kommentarer:

Astrid sa...

Høres ut akkurat sånn som jeg håper å ha det med mine barn om noen år. Eller, vi er jo for så vidt i gang - guttene digger "Beggin'" med MadCon, "We will rock you" med Queen og flere andre slagere. Nå vil jeg ikke si at de to sangene er veldig representative for smaken til meg og Mannen, men gøy er det likevel! Musikk er utroooolig viktig og gøy, så dette håper vi fortsetter!

Klem til deg og datter'n

Gneis sa...

Her har jeg også fått "overført" min musikk til ungene, og gauler gjerne med til deres musikk selv :) I bilen må det være høyt, og det må være noe med fart. Da er alle fornøyd. Om det er AC/DC eller Britney spiller liten rolle, bare det rocker ;)

Jan Thomas sa...

Høres ut som dere lærer mye av hverandre, og det er flott. Fikk selv Springsteen etc inn gjennom oppveksten, og inngangsbilletten til Cohen var teksttolkning av "Democracy" på videregående. Litt vanskeligere å få foreldrene til å forstå dagens musikk, men høres ut som du gjør en strålende jobb! :)

Snakker om 80-tallshiter; "Tell It To My Heart" med Taylor Dayne og "Self Control" med Laura Branigan går på repeat her om dagen. Klassikere! ;-)

Sokken sa...

Astrid;
Det høres ut som at dere er på god vei til å føre musikkarven videre. :)
Det er uansett veldig kult å se hvilke låter som fenger barn, synes jeg. Kos dere videre på stuegulvet!
Takk for klem, kommer en i retur. :o)

Gneis;
Se der ja! Så flinke foreldre vi er! :)
Så hvis jeg møter en bil med diggende mor og barn med AC/DC på full styrke, er det kanskje dere? *ler*

Jan Thomas;
Ja, her lærer vi av hverandre uten tvil. :) Altså, jeg innrømmer at jeg sliter litt med å høre lenge på f.eks Ludacris og Lady GaGa, men det er vel bare ett spørsmål om tid før jeg gauler med på "Pokerface" også.. ;o)
Det er takk og lov mange som har blitt indoktrinert med Springsteen! *glad*

Hehe, jeg var gjennom mange av disse 80-talls hitene i går, "Tell it to my heart" var favoritt lenge. Hun hadde dritkule trange rosa bukser, som jeg ønsket meg. Mitt faderlige opphav stirret på meg med ett slik aldri-i-livet-så-lenge-du-bor-hjemme-blikk, mens han skrudde opp volumet på Kim Larsen. ;o)

Sorgenfri sa...

"You want a piece of me?"

*knegge*
Jeg ser det levende for meg, hehe.

Er avhengig av musikk selv, når husarbeidet skal gjøres.
Vi burde ta vårrengjøringen sammen. ;o)

Sokken sa...

*setter opp sånn cool want-a-piece-of-me-mine*

Jeg er garantert ett blikkfang. *flirer*

Ja! Vi burde absolutt ta vårrengjøringen sammen! ;o)
Tenk så mye morsommere det hadde blitt da!

el Vera sa...

Jeg har egentlig ikke bevisst forsøkt å overføre min musikksmak til Prinsessen, men hun er jo allikevel påvirket av Marillion, Fish, Postgirobygget osv. Og fremdeles er det nok jeg som tilfører mest ny musikk her hjemme, forrige lastet jeg ned både 50 cent, Akon, Flo Rida, Lady Gaga og et par til. Enig i at Britney har et par hits som er kule, og jeg håper at jeg aldri mister interessen for musikk og er åpen også for nye ting! :-)

Rock on!

Sokken sa...

El Vera;
Det har ikke vært så veldig bevisst herfra heller, jeg har bare tvunget på henne enkelte. *ler*
Vi må jo bare følge med på musikkfronten. Jeg undres stadig over hvilken musikk jeg kommer til å ha i mp3spiller'n den dagen jeg entrer gamlehjemmet.

Oh yes, we rocker on!

el Vera sa...

ZZ-top er forresten også en av mine favoritter! :-D

Sokken sa...

Hehe, da har du og Datter'n noe til felles der. Jeg liker bare enkeltlåter av dem. ;)